GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

Mit csinál a becsüs?

A képzett becsüs a régiségpiac adott területén előforduló műtárgyak, ékszerek, drágakövek azonosítását és – a piaci viszonyoknak megfelelő – értékelését, felvásárlását, értékesítésre és zálogba történő átvételét végzi.

Milyen szakterületeken képez a V-Pearl?

A V-Pearl, a Szakértők iskolája csak és kizárólag becsüs képzéssel foglalkozik. A becsüs szakmán belül: az ékszer, festmény, műtárgy, numizmatika, bútor- és szőnyeg, drágakő szakirányokban.

Miért érdemes a Szakértők Iskolájában tanulni?

A V-Pearl Oktatási Központ felnőttképzési intézményként piacvezető a hazai becsüsképzésben. Oktatóink szakmai felkészültsége, engedélyezett képzési programjaink, a rugalmas és udvarias oktatásszervezés garantálja a képzés színvonalát. Hallgatóink véleménye szerint kedvező a tanfolyamok ár/érték aránya is.

Kik tanítanak Önöknél?

A szakma ismert és elismert szakemberei, magasan kvalifikált oktatók: restaurátorok, művészettörténészek, muzeológusok, műkereskedők, szakbecsüsök, igazságügyi szakértők (28 fő).

Milyen referenciákkal rendelkeznek?

A V-Pearl oktatói képeztek szakembereket a BÁV Zrt., az OREX Zrt., a Parti Kft., a Metal-Art Rt., vagy éppen a NEHITI számára. A Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Nagyházi Galéria és Aukciósház, a Kieselbach Galéria és Aukciósház, a Pintér Galéria és Aukciósház és számos más galéria, takarékszövetkezet, zálogház, ékszerbolt munkatársai is itt szereztek becsüs szakképesítést. Nem beszélve arról, hogy az ORFK, a VPOP és több minisztérium köztisztviselői is a mi oktató gárdánktól tanultak.

Szükséges előképzettség a részvételhez?

Elég az érettségi bizonyítvány, a többit nálunk elsajátíthatja.

Beszámítják a már meglévő tudásomat?

Az előzetes tudásszint felmérése alkalmával felmentés szerezhető a korábbi végzettség dokumentumai, és/vagy a felmérő tesztek eredményei alapján.

Miről lesz szó az elméleti órákon?

Érdekes, tematikus, élőközvetítéses online előadások az iparművészet történetéről, az alkalmazott anyagokról, technikákról, hamisításokról, a műkereskedelemről, a régiségkereskedelmi alapismeretekről, a becsérték és a különféle árak kialakításáról.

A gyakorlaton találkozunk tárgyakkal?

A személyes jelenlétet igénylő gyakorlati órákon az adott területnek megfelelő, didaktikusan összeállított tárgyegyüttesek közvetlen bemutatására kerül sor, amelyek jó része kézbe vehető és mérések, megfigyelések végezhetők rajtuk.

Mikor vannak az órák?

Az esti órákban 17-20.30 óra között, hétfő-kedd, szerda-csütörtök párosítású napokon és a messziről felutazók csoportja számára szombat 10-17.30 óra között az ékszerbecsüs, drágakő-meghatározó, numizmatikai becsüs tanfolyamokon.

Hol tartják a gyakorlati órákat?

A személyes jelenlétet igénylő gyakorlati órák egy részét a V-Pearl Oktatási Központban (1054 Budapest, Perczel Mór utca 4., IV. emelet 8/e., a Szabadság térnél), másik részét pedig galériákban, múzeumokban, régiségkereskedésekben és az ELTE TTK Ásványtani tanszékén tartjuk.

Milyen papírt ad a tanfolyam?

A Budapesti Független Vizsgacentrum által szervezett szakmai vizsgán állam által elismert, munkahely betöltésére jogosító szakbecsüs szakképesítést igazoló képesítő bizonyítványt lehet szerezni a V-Pearl által, a vonatkozó jogszabály alapján kiállított tanúsítvány megszerzése után.

Elismerik külföldön a magyar bizonyítványt?

Tudomásunk szerint az EU többi országában nincs ilyen típusú becsüs képzés, de elismerik a magyar állam által kiadott képesítő bizonyítványt. amellyel már számos esetben sikerült a nálunk végzetteknek elhelyezkedni külföldön. A bizonyítvány 2023. július 1.-i megszerzése után új fejleményként angol nyelvű EUROPASS-bizonyítványkiegészítő kérhető a Vizsgaközponttól.

Hol lehet a becsüs szakképesítéssel elhelyezkedni?

Szakbecsüs, felvásárló, átvevőhely kezelő, árverező, szakirányú boltvezető, eladó munkakörben, de a megszerzett tudással sokan sikeresek egyéni vállalkozóként akár külföldön is. A szakképesítés az egyik feltétele a szakirányú igazságügyi szakértővé válásnak.

Segítenek az elhelyezkedésnél?

Az elhelyezkedési tanácsadás során ingyenes, személyre szabott felnőttképzési szolgáltatásként próbálunk közreműködni az elhelyezkedés megkönnyítése érdekében.

Levonható-e az adómból a képzés díja?

Az intézményi akkreditáció következtében magánszemélynél a képzési díj 30 %-a, – legfeljebb 60.000 Ft. – levonható volt az SZJA-ból, de ezt a kedvezményt 2007 január 1.-től csendben hatályon kívül helyezték. Vállalkozásnál költségként számolható el.

Kapható támogatás a tanfolyam végzéséhez?

A V-Pearl Oktatási Központ intézmény lehetőséget biztosít a képzés teljes költségének (képzési díj, szakvizsgadíj, utazási költség) pénzügyi támogatása érdekében elnyert pályázati pénzek felhasználásához magánszemélyek és vállalkozások részéről is, amiben szívesen együttműködünk.

Van-e Önöknél kedvezmény, részletfizetési lehetőség?

Törzshallgatóink a képzési díjból 10 % kedvezményt kapnak minden nálunk végzett tanfolyam után. A képzési díj fizetése akár három részletben lehetséges. Előrefizetés esetén viszont kedvezményként a gyakorlati munka során használható eszközt biztosítunk.

Hol lehet jelentkezni a V-Pearl tanfolyamaira?

Weboldalunkon online, vagy személyesen a V-Pearl Oktatási Központban (1054 Budapest, Perczel Mór utca 4., IV. emelet 8/e, a Szabadság térnél térnél, fizetős parkolási lehetőséggel a környező utcákban, mélygarázsban).

Jelentkezés